Droogijsreiniging of lasercleaning?

Droogijsreiniging of lasercleanen? Dit is een vraag die wij regelmatig krijgen. “Een droogijsreiniging machine is veel goedkoper dan een lasercleaningmachine”, is daarnaast een veelgehoorde opmerking. Dit is deels waar, er zijn inderdaad droogijsreiniging machines die goedkoper zijn dan lasercleaningmachines. Dit zijn vaak wel machines met een relatief kleine capaciteit. Daarnaast is het stralen met droogijs op vele manieren duurder en arbeidsintensiever. Droogijsreiniging wordt ook wel iceblasting, iceblasten, dryicecleaning, ijsstralen of droogijsstralen genoemd. Een hoop verschillende namen voor één soort apparaat/product. De overeenkomst tussen droogijsstralen en laserstralen is dat het geen residu geeft zoals bij zandstralen, het basismateriaal niet beschadigd en een droge manier van reinigen is.

Wat heb ik nodig voor droogijsreiniging?

U heeft nodig een machine, droge perslucht en droogijspellets. Droogijs is een vast vorm van stikstofdioxide oftewel CO2. Deze samengeperste CO2 neemt bij een temperatuur van -70 graden een vaste vorm aan en wordt dus ijsvormig.

Wat heb ik nodig voor lasercleaning?

Een lasercleaningmachine en droge perslucht.

Wat zijn de verschillen tussen lasercleanen en iceblasten?

Een iceblastmachine is vaak goedkoper in aanschaf. De kostprijs van het gebruiken van een lasermachine is echter vele malen lager dan die van een droogijsmachine. Het stroomverbruik van een lasermachine is hoger, dit kost per uur tussen de 3-6 euro bij continu verbruik voor een 3000W machine op 400V. Daarnaast is er een lens die elke 5-10 uur vervangen moet worden en 10 euro kost. Laten we zeggen dat een volle werkdag (8 volle uren werken non-stop) lasercleanen in het allerduurste geval 48 euro aan stroom kost, plus 10 euro voor een lens maakt 58 euro totaal.

Het stroomverbruik van een droogijsmachine zal op een werkdag ongeveer 4 euro kosten. Maar dan bent u er nog niet, droogijs kost exclusief bezorging rond de 70-75 euro ex btw voor 25kg. Het verbruik van een kleine droogijsmachine begint bij 25 kilo per uur en kan oplopen tot liefst 90 kilo(!) per uur. Als we dus van het goedkoopste scenario uit gaan en u een hele werkdag van 8 uur aan het ijsblasten bent met 25 kilo per uur, dan hebben we 200 kilo droogijs nodig. 8 maal 70 euro maakt een totaal kostenplaatje van 560 euro ex BTW aan droogijs. En ja daar komt dan nog 4 euro aan stroom bij. 564 euro versus 58 euro, simpelgezegd liggen de operationele kosten van lasercleaning 90% lager dan die van reinigen met droogijs in het allergunstigste scenario. Als we van 90 kilo droogijs per uur uit gaan dan kost dat maar liefst 720 kilo per dag, maakt 1960 euro totaal. In deze rekensom zijn de kosten voor lasercleaning zelfs maar liefst 97% lager. Zet deze verschillen in kosten af tegen de hogere aanschafprijs van een lasercleaningmachine en u rekent zelf eenvoudig uit binnen hoeveel dagen u die hogere aanschafprijs terugverdiend heeft.

Nog los van dit enorme verschil in kosten is een lasercleaning machine altijd klaar voor gebruik. Het is de stekker erin en klaar. Voor droogijsreinigen moet u altijd droogijs paraat hebben. Een gesloten doos droogijs is ca. 5 dagen te bewaren, daarna is alles verdampt en is de doos leeg.

Kort gezegd is lasercleaning vele malen goedkoper in gebruik, altijd paraat en heeft nauwelijks disposables nodig (een lens vervanging om de zoveel uur). Een droogijsmachine is veel duurder in gebruik en heeft altijd vers droogijs nodig om de machine te voeden en überhaupt te kunnen gebruiken.

Hebben we u nieuwsgierig gemaakt? Huur eens een lasercleaningmachine voor een aantal dagen of weken om te zien of ook u zo enthousiast bent over laserreinigen als wij! Neem contact met ons op voor meer informatie

droogijsreiniging
Droogijs bewaard in piepschuim boxen

Contacteer ons

Heeft u interesse in het huren van een machine of in het reinigen van artikelen? Vul hieronder uw gegevens in en we nemen zsm contact met u op!